• Aandacht voor licht op de fietsen

  10 feb 2024
 • Fietsen in het donker zonder licht? De kans op een ongeluk schiet omhoog. Veel fietsers staan er niet bij stil en wagen zich op goed geluk in het verkeer. En dat geldt niet alleen voor fietsers. Ook voor voetgangers is er nog veel te winnen. Hoogste tijd voor extra aandacht gedurende de laatste donkere maanden. Niet met een tik op de vingers, maar met de duim omhoog.

  De ValOpShop is een ‘pop-up’-actie die overal in Nederland de aandacht opeist. In alle vroegte of juist in de avondspits duiken er opvallende busjes op. Maar alleen als het donker is. Het campagneteam deelt ter plaatse ‘cadeautjes’ uit aan fietsers en voetgangers die goed zichtbaar zijn.

  Duim omhoog
  De ValOpShop wordt uitgevoerd door het Bredase communicatiebureau Attacom. Otto van de Sanden van Attacom vertelt: “Met de ValOpShop belonen we goed gedrag. We vragen mensen even te stoppen. Hebben ze het licht aan? Dan mogen ze in de ValOpShop gratis iets leuks uitzoeken. Een fluoriserend hesje, een lampje, reflector, een lichtgevend ventiel… Hebben ze geen licht? Ook dan hebben we een iets. Maar het belangrijkste is dat we met de fietsers in gesprek gaan en ze zelf laten nadenken over hun gedrag.”

  Feestje
  Van de Sanden: “Licht aan in het donker; daar kun je niet genoeg op hameren. Daarom is het goed dat er acties zijn om zichtbaarheid te promoten. Wij doen het alleen net anders. Geen belerend vingertje of een tik op de vingers maar juist een beloning. Het moet een feestje zijn. En niet alleen voor fietsers, maar ook voor voetgangers. Zij moeten ook zorgen dat ze goed zichtbaar zijn. Zeker met donkere kleding.”

  De ValOpShop staat op woensdag 14 februari tussen 17.30 uur en 20.30 uur bij S.V. Warmunda. Meer weten? Check www.valopshop.nl.